Индустриалните предприятия в България все повече се интересуват и от наемане на служители от страни извън ЕС заради липсата на работна ръка у нас. Оказва се, че това не е толкова лесно.

В компанията на Кирил Василев работят около 200 служители. Средната заплата е между 1700 и 2500 лева, но кандидати за работа се намират трудно.

„Хората, които трябва да работят, са все по-малко. И все по-ограничена е възможността да имаш избор“, обясни той.

От 5 години Кирил Василев прави опити да привлече работници от страни извън Европейския съюз.

„В предприятието съм вече пет години. Харесва ми тук. Мирно небе, добро заплащане. Аз съм шлосер“, посочи Артур от Украйна.

Ако преди издаването на разрешително за работа е отнемало 3 месеца, сега това се случва за девет, допълва още работодателят.

„Намирането на квалифицирана работна ръка е един от проблемите, които ще позволят индустрията в България да се развива успешно“, смята Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия – икономическа зона“.

„В момента тенденциите са внос на индийски граждани и от Непал. В строителството - много работници, които идват от Киргизстан, Узбекистан, Турция“, коментира Никхил Маншрамани, собственик на компания за предоставяне на работна ръка.