Започва период на мъртво вълнение в Черно море. Това е обичайно явление за август. Синоптици обясниха, че факторите за него вече са налице – няколко дни продължителен силен вятър от север – североизток, който е предпоставка за голяма дължина на вълната. Особено по южното Черноморие, след Созопол, опасността вече е факт.

Макар видимо морето да изглежда спокойно и безопасно, плуването при мъртво вълнение е много рисковано. Водата под повърхността се движи от брега навътре, създавайки дънни ями и подводни реки.

Заради ветровете и изровените край брега ями се образува нещо като подводна река, обясни Георги Есов, главен спасител на варненските плажове. Ако сте в морето, мъртвото вълнение ще ви завлича навътре и трябва да се опитате да излезете косо. Максималната му ширина обикновено е максимум 10 – 15 м, каза той. Най-добрият съвет, ако плувецът е добър, е да тръгне с тази река навътре. Тя свършва след 30 – 40 м и плувецът може спокойно излезе встрани, добави той.

В паниката често хората се опитват да плуват директно към брега, което е грешно.

„Самото мъртво вълнение е около 10-15 метра, тоест когато тръгнеш перпендикулярно на него за 10-15 секунди би трябвало да успееш да излезеш”, обясни спасителят Александър Георгиев.

Въпреки забраната за плуване при червен флаг, скандалите със самонадеяните плувци са ежедневие за спасителите. Те отново настояват за плажна полиция, която да глобява нарушителите.

133 са смъртните случаи във водата миналата година, 41 от тях са в морето. До 1 юни тази година са се удавили 24 души. Данните за активния летен сезон ще бъдат обобщени през септември.

Спасителите припомнят да бъдем изключително разумни на неохраняемите плажове, защото там стават най-много инциденти.

Вижте още от предупрежденията на спасителите: