ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд, свързана с кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов – Мария Моасе.

Според патриотите не е неизпълнено едно от конституционните условия за регистрация – Касимова-Моасе не била живяла в България през последните 5 години. 

„От няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон“, посочват от ВМРО. 

От партията на Красимир Каракачанов настояват решението на ЦИК за регистрация да бъде отменено, защото противоречи на Конституцията. 

Според тях Касимова-Моасе трябва да бъде подведена под наказателна отговорност, защото е подала документи с невярно съдържание. 

От екипа на Панов и Касимова отхвърлиха обвиненията. 

"Г-жа Касимова направи много внимателна проверка, преди да подпише декларацията относно пребиваването си в- и извън страната за последните пет години, както изисква Конституцията. Вътрешната ни проверка показва, че тя е живяла през повечето време в страната", заяви адв. Емил Георгиев, говорител на щаба на Лозан Панов и Мария Моасе.