ВМРО на протест пред президентството. От партията искат България да не променя позицията си за Северна Македония.

На "Дондуков" 2 се провежда Консултативен съвет за национална сигурност за евроинтеграцията на Западните Балкани. Тема на разговорите ще бъде ролята ни в процеса на стабилизиране и асоцииране на Албания и на Северна Македония.

От ВМРО призовават всички партии в парламента да не отстъпват от вече поставените условия – да бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата, да се сложи край на езика на омразата към България и да бъде призната общата история до 1944 г.

„Все още не е протест. Може да стане протест, ако има отстъпление от националната позиция. Затова сме събрали да ги предупредим абсолютно мирно и разумно, че огромната част от българското общество подкрепя позицията за това, че С. Македония трябва да започне преговори с ЕС само след като изпълни изчерпателно разписаните и гласувани от предишното НС и правителство решения“, заяви Ангел Джамбазки.

Снимка: bTV

Според него е най-правилно тази тема да мине през национален референдум.

„Това донякъде ще помогне и на властта в момента, защото ще имат ясно изразената воля на българската нация. Най-общо въпросът трябва да бъде: „Съгласен ли сте България да даде съгласие за начало на преговорите на Република Северна Македония само ако изпълни изчерпателно следните български условия“, добави Джамбазки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!