Вложители в КТБ отново излязоха на протест с искане за незабавно отваряне на трезора. Протести във вторник вечер има и в Пловдив, Бургас, Варна и други градове в страната.

Два месеца след въвеждането на специалните мерки за Корпоративна търговска банка, неизвестността за хиляди семейства в България продължава. Те настояват за отговори от БНБ, както и за незабавно отваряне на трезора.

Около 200 души се събраха пред сградата на БНБ в София. „Искров, на кого си продаде съвестта?”, „Дайте път на можещите”, „Отворете банките”, „Стоп на кражбата!” бяха част от лозунгите на плакатите.

Сред протестиращите вложители е и семейството, което беше арестуванео след протест пред офиса на КТБ в Стара Загора. В средата на юли единият от тях беше глобен 500 лв. за нарушаване на обществения ред, а другият престоя денонощие в ареста.

Мишел Камполо отказа да напусне сградата на КТБ в знак на протест, докато не разбере кога ще има достъп до спестяванията си. Съпругата му Миглена пък опита да запали гуми. Месец по-късно яснота няма, а семейство Камполо не крият, че оцеляват трудно. „От подаяния на приятели, на семейство, никой няма да ни остави”, посочи Миглена.

Съпрузите участват и в днешния протест. Били са на жълтите павета и на първия. „Накрая на работното време излезе някой и каза „БНБ не е готова да преговаря с вас”. Какво значи да преговаря с нас, аз не мога да си обясня какво значи БНБ не е готова да преговаря, никой няма в тази държава, никой не даде отговор на върпосите на хората, никой не отговори по накакъв адекватен начин”, възмутена е Миглена Камполо.

За съпрузите ситуацията около КТБ изглежда така: „Никой не иска да каже в действителност колко голяма е тази дупка, прословутата дупка в КТБ. Аз почвам да си мисля, че няма такава дупка и че група хора стоят с политически интереси, стоят и правят всичко възможно КТБ да не отвори”, заяви Миглена Камполо.

И все пак Миглена и Мишел остават оптимисти и вярват, че протестите ще имат резултат.

Най-дългият срок ,в който КТБ може да остане затворена, е до 21 декември. Вложители и синдикати обаче предупреждават, че има опасност от фалити в много сектори.