Информацията за готвен атентат в района на кв.”Изток” е дошла след сигнал на телефон 112 и се е оказала резултат от неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. Това е докладвал председателят на ДАНС Димитър Георгиев на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомняме, в ранните часове на днешния ден консулската служба на Държавния департамент предупреди американските граждани да се въздържат от преминаване в района на бившия хотел „Плиска” заради опасност от терористична атака срещу автобус.

По-рано днес главният секретар на МВР обяви, че сигналът е проверен и не е открита опасност за гражданите.

„Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха. Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги”, коментира Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра си.

От ДАНС също излязоха с официална позиция по случая. Според родното ФБР, няма "конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха по отношение на Република България и нейни задгранични представителства".