Дерайлирал товарен влак прекъсна напълно движението по една от основните железопътни линии в Южна България. 

Инцидентът е станал край гара Белово в 14:32 ч. днес, съобщиха от „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Снимка: Емил Кацаров

„При преминаване на влакова композиция на частен товарен превозвач през гара Белово дерайлира локомотивът и първият вагон с първата колоос. Композицията е била празна“, уточниха от държавното предприятие.

Товарната композиция е пътувала от Сърбия за Турция.

„Локомотивът, който тегли композицията, и вагонът след него са напуснали железопътната линия. Сравнително прав е участъкът. Това, което мога да кажа, е, че са взети проби за алкохол и наркотици на машиниста. И двете са отрицателни“, коментира Пламен Пантов, говорител на Окръжна прокуратура-Пазарджик.

Снимка: Емил Кацаров

Инцидентът блокира напълно движението по линията София-Пловдив-Бургас, която обслужва хиляди пътници. Близо 200 души останаха блокирани на гара Септември повече от 2 часа.

БДЖ спешно организира извозване с автобуси между гара Септември и Костенец. Въпреки това в 18 ч. от 40 пътници, чакащи на гара Септември транспорт за София, в изпратения микробус от Костенец се качиха едва половината.

„Като цяло автобусите ги чакаха много време. Имаше супер много хора, но нямаше никаква организация. Просто ни пратиха тук да чакаме. Първоначално дойдоха малки автобуси, най-накрая дойдоха два големи автобуса“, разказа пред bTV един от пътниците.

Причините за инцидента се изясняват. Движението по железопътната линия ще бъде възстановено най-рано в събота вечерта.