Нелогично и изненадващо щеше да бъде, ако България беше победила по-силния отбор на Франция. Така капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов коментира в предаването „Тази сутрин” драматичната загуба от французите на полуфиналите на Европейското първенство. Отборът ни обаче тръгва с самочувствие към предстоящите квалификации за Олимпийските игри в Рио.

Публиката ни зареждаше с енергия, караше ни да направим неща, които при нормални обстоятелства не бихме успели да постигнем, категоричен беше капитанът. Той благодари на всички фенове, които са ги подкрепили в залата.

Какво не достигна на България?

„Може би малко късмет. А всъщност, ако не трябваше да разчитаме на късмет, това малко е много - разликата в спортно-техническите качества между България и Франция за момента категорично е в полза на Франция.

Благодарение на тази невероятна публика, благодарение на нашето себераздаване, успяхме да направим така, че тази голяма разлика да бъде минимална и да не си личи. Но нея я има, съществува.

Бяхме 24:24 в третия гейм, който, ако бяхме успели да затворим, щяхме да играем на финал и най-вероятно да спечелим. В спорта е така, особено във волейбола.

Волейболът е по-скоро логичен спорт.

Ако България беше спечелила този мач, това щеше да е нелогично, това щеше да е изненада. Това, че Франция накрая спечели мача и първенството, беше закономерно.

Ако един спортист тръгне с мисъл за поражение, поражението ще дойде задължително. В никакъв случай не сме тръгвали с нещо подобно, просто реално това е съотношението на силите в момента”.

За емоцията по време на мача?

„Опитваме се да не се поддаваме на емоциите, опитваме се да мислим трезво за ставащото на игрището, опитваме се да преценим за част от секундата кое е правилното решение. Според мен, емоциите в такива мачове пречат”.

Какво си казахте след мача с Франция?

Съжаление за пропуснатия шанс имаше във всички. Казахме си, че въпреки разочарованието утре имаме мач с Италия и трябва да се съберем и да го изиграем по най-добрия начин.

Защо се извини?

„Така го почувствах след мача. Отговорност на най-опитния състезател е да реши тези моменти, защото, да, ние можехме да затворим мача и 3:0 но в петия гейм тези две точки бяха най-важните. За съжаление отидоха в полза на Франция.

Когато се извиних, наистина го мислех, чувствах го. След това гледах мача, има доста други моменти, които можеха да повлияят на изхода на мача, но аз продължавам да смятам, че опитните играчи трябва да решават тези моменти”.

18 години в отбора

97-ма година за първи път бях повикан в отбора като така наречения термин „водоноска”. От 2000 година играя с кратко прекъсване. Хората се променят постоянно, аз се промених доста със сигурност и като човек, и като спортист.

Отношенията с Пламен Константинов

Имаме много добри работни отношения с Пламен Константинов, сега е доста по-просто. Докато бяхме състезатели и двамата сме имали различни мнения, не особено добри отношения, защото всеки е смятал, че той е прав.

Докато в момента, дори когато имаме различни мнения, правим това, което той иска. Сега няма проблеми, защото той е треньорът, той решава. Аз съм състезател и трябва да направя това, което той иска.

Пламен е треньор, който знае какво иска. Не се е допитвал никога до мен. Пламен знае какво иска от играта и държи на схемата и на визията, която той има за волейбола, което е правилно.

Всички контузени липсваха на отбора.

Матей Казийски не е тук защото не иска да играе за България, с него щяхме да сме по-силни, категоричен е Николов. Той обясни, че на него по-скоро не му е минавала мисълта да не играе за България.

Ники Пенчев е добре, доколкото може да бъде добре човек в подобна ситуация. Това, което той направи беше безкрайно достойно и безкрайно мъжко. Ники Пенчев беше най-младият на възраст на терена, а се показа като най-големият мъж.

Тежък жребий за Рио

„Тук нямаме изненада. Няма притеснение, амбиция има, желание огромно. По-добре да играем с Германия и Полша, отколкото с Франция, Сърбия и Русия, коментира капитанът. Ние задължително ще срещнем по-добрите от тях, ако успеем да си свършим работата и победим”.

„Самочувствието е изключително важно в спорта и всеки спортист трябва да бъде уверен в собствените си възможности. Ние не сме изключение, ние вярваме в собствените си възможности.

Това, че казах не веднъж, че Франция е по-добра от нас в момента – не е защото ме е страх от Франция или защото нямам самочувствие, казах го, защото Франция е по-добра.

С другите обори, които са в нашата група за олимпийската квалификация - Германия и Белгия – нямаме голяма разлика, те не ни превъзхождат с нищо, т.е. имаме реални шансове да ги победим”, коментира Николов.

За семейството

Дали синовете му ще се занимават с волейбол е въпрос на личен избор, каза Владо Николов. Той сподели, че утре заминава при семейството си във Франция, където също играе волейбол, а в петък му е първият официален мач с отбора на Лион.

„За момента Алекси и Мони се интересуват от волейбол, искат да ходят на тренировки, тренират и, ако продължат през годините да имат интерес към спорта, защо не”.

„Въпросът за възпитанието е доста сложен и обширен. В живота на всеки спортист победите и загубите са неделима част от ежедневието и ние трябва да бъдем хора, трябва да бъдем мъже и след победи, и след загуби”, каза още Николов.

30 000 лв. лични пари за задълженията на волейболния клуб „Левски”

Във връзка с дадените 30 000 лв. лични пари за изплащане на задълженията на волейболния клуб „Левски” към НАП, Владо Николов каза:

„Това, което аз смятам и реалностите не винаги съвпадат. Първото, което е необходимо е да имаш възможност, за да помагаш на спорта. Второто – това, което съм аз в момента и това, което имам като статут в нашето общество, е благодарение на волейбола. Т.е. аз, ако имам възможност да помогна на някой друг да направи първите стъпки във волейбола и да продължи – защо не.

Много хора ми помагаха в началото. Ще отнеме много време, ако трябва да спомена всички. За да започна аз да тренирам волейбол, треньорката Янка Похорова ме избра ме и ме заведе за ръчичка в залата. Ако това не се беше случило, аз може би нямаше да играя волейбол”.

За националния отбор по волейбол винаги е имало идеални условия за работа. Ние имаме държавната подкрепа и това, което правим е благодарение на тази държавна подкрепа, благодарение на работата на българската федерация по волейбол, допълни капитанът.

Ще гласувам, защото за мен е важно да се гласува

Имаме една такава национална черта, че много се оплакваме, а когато трябва да се гласува, не си правим дори труда да отидем до урните. Ние, волейболният отбор, сме отборът на народа, и нямаме право да се асоциираме с една или друга политическа сила, но аз ще гласувам за София, защото смятам че е важно. Електронното гласуване трябва да има, смята още Владо Николов.

Кариерата

„Ако имам възможност да помогна на отбора, до края на олимпийския цикъл, ще бъда на разположение на старши треньора, стига да прецени, че има нужда от мен. След приключването на олимпийския цикъл ще приключа окончателно с играта в националния отбор”.

Не се чувствам герой, защото единственото, което направих аз е това, което съм правил тези 18 години – играх волейбол. Хората са жадни за успеха, това усетих - че хората в трудната обстановка, в която живеем, искат да се асоциират с печеливши проекти, с част от народа, един отбор, който печели и показва на света „Ето и ние сме там и ние го можем”. Няма прокоба за четвъртото място, категоричен е капитанът.