До момента българското правителство не е получавало каквато и да било покана или предложение от страна на ЧЕЗ – Прага, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

От думите му стана ясно, че дори това да се случи, няма да се тръгне автоматично към  партньорство с „Инерком”.

„Много е вероятно да трябва да изчетем тези няколко хиляди страници – тези 15 килограма договор, защото ако влизаме в него, ние трябва внимателно да знаем с какво се ангажираме”, коментира Горанов.

„Държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните компании и истерията, която се създаде в обществото, е прекомерна и ненужна”, категоричен е финансовият министър.

„Този, който познава устройството на държавата и функциите на отделните институции, не би трябвало да бъде притеснен за собствеността на електроразпределителните предприятия, а по-скоро за това как функционират”, посочи Горанов.

„Ако е сигурно, че финансовото обезпечение на сделката не е свързано с пране на пари или със съмнителни капитали, не виждам причина да се притесняваме”, каза министърът на въпрос дали се притеснява, ако сделката приключи, както е в момента – „Инерком” купува дяловете и управлява ЧЕЗ.

Горанов беше категоричен, че държавата по никакъв начин няма да води разговори за извънсъдебно споразумение с ЧЕЗ – Прага. Чешката компания ни съди за стотици милиони евро заради законови промени в сферата на енергетиката, които те смятат, че са им навредили.