Не считам, че дефектите в системата следва да се вменяват във вина на ръководства на който и да е било съд. Това каза пред журналисти председателят на Софийския градски съд Владимира Янева по повод скандалите за случайно разпределение на делата. Янева се яви пред ВСС по случая.

Ние все по-рядко четем и се съобразяваме с докладите, които отправя към нас ЕК, каза Янева и посочи, че в доклада от 22 януари 2014г. ЕК е казала, че трябва да има централизирана система за разпределение на делата, изготвена от независими експерти.

Само след приемането и наличието на такава система може да се търси отговорност на административните ръководители за отклоненията от тази система. Но въпреки всичко аз не считам, че дефектите в системата следва да се вменяват във вина на ръководства на който и да е било съд. Защото проверката, която беше извършена в СГС на разпределението на делото на КТБ не каза, че е установена манипулация, а каза, че системата по принцип е ненадеждна и може да бъде манипулирана, заяви председателят на СГС.

От писмото на съдиите, което бе обявено миналата седмица тя разбира, че едната причина, поради която искат оставката й е това, че смятат, че скандалите, които са станали в последните дни, свързани със случайното разпределение на делата и делото, коментирано от френския посланик, хвърлят петно върху работата и авторитета на СГС. "Аз считам, че докато компетентните институции не си свършат работата не е редно през медиите тези неща да се уреждат по някакъв начин с краен резултат", каза Янева.

Междувременно стана ясно, че съдия Лозан Панов все пак ще участва в конкурса за председател на Върховния касационен съд. Той обяви, че оттегля отказа си от съревнованието, който депозира преди седмица, тъй като бе блъснат от автомобил на пешеходна пътека, 

Лозан Панов дойде лично във ВСС да се извини, че е станал причина за забавяне на процедурата.

”Вчера (вторник-бел.ред.) претърпях операция, излязох за малко от болницата и ще се върна. Загубих и баща си”, разказа Панов за сполетелите го злополуки.

”Наблюдавам безпрецедентно напрежение в съдебната система. И това, което дължа да направя, е да продължа участието си в конкурса, колкото и да ми е трудно физически. Смятам, че го дължим на обществото. Трябва да има честен справедлив конкурс с борба на каузи и на идеи”, каза още той пред членовете на съвета.

Панов определи своя конкурент Павлина Панова като ”отличен професионалист и много етичен човек”. ”Ще се получи добро състезание”, каза Лозан Панов.