Северозападът – обединен в подкрепа на болно 16-годишно момиче. Как една училищна кампания във Враца се превърна в кауза за стотици хора, разказваме в рубриката "Вярваме в доброто".

Тя се казва Гергана и миналия декември е станала на 16. Преди 3 години Гери чува страшната диагноза – остеосаркома. Това е вид рак на костите, който засяга най-вече подрастващите и тийнейджърите. Момичето признава, че често, когато хората са здрави, не си дават сметка какво голямо щастие е това.

„Да си здрав, да можеш да ходиш, да дишаш, да правиш нормалните, всекидневните неща, които всеки един нормален човек може да прави.”

Заради болестта от две години Гери, която е в 10 клас, е в индивидуална форма на обучение. Преди най-много обичала да играе волейбол в часовете по физическо.

– Какво ти е откраднала тази болест?
– Това, че не мога да бъда сред приятелите ми и да правя всички онези неща, които те правят.

– А какво не е успяла да ти вземе?
– Силата и увереността, че ще оздравея.

– С коя мисъл се будиш всяка сутрин?
– Чакам този ден, в който ще ми кажат, че съм здрава.

– Това ли е последната ти мисъл и вечер преди да заспиш?
– Да, че искам да се оправя.


През 2010 г. от рак си отива майка й, после и вуйчо й. За Гери сега се грижат баба й и баща й.

– Защо според теб Бог ни изпраща изпитания?
– Бог изпраща толкова изпитания, колкото можем да понесем.

Момичето вече е преминало през няколко химиотерапии и операции. Болестта си тръгва за кратко, но пак се връща и, освен косата, й отнема способността да се движи свободно.

– Кой беше най-трудният момент, най-страшният?
– Може би когато ми казаха, че ще ми махнат крака.

Заради заболяването Гери губи левия си крак в началото на миналия ноември.

През декември миналата година надежда за излекуване дава клиника в Австрия. За имунотерапия там са нужни 55 хиляди евро. Съучениците на Гери решават да помогнат с каквото могат. Започват кампания за събиране на хартия и капачки.

„Ние сме като едно семейство, Гери е част от нашето семейство и нямаше как да седим и да бездействаме, докато тя се бори за здравето си“, каза съученикът на Гери Филип Любенов.

„Кампанията започна от нашия клас, избрахме да направим това с капачките и хартията, за да може да се обедини цялото училище“, допълни Илияна Гоцова.

„Освен капачките и хартията, имахме кутия с дарения, минавахме по класовете и беше много хубаво, когато малките дечица отделяха пари, за да може да пуснат и казваха „за кака Гери”, разказа Борислава Георгиева.

Скоро инициативата излиза извън пределите на училището. Към нея се присъединява целият град, а после и целият Северозапад. Хартия и капачки пристигат от десетки съседни населени места.

Това, което виждате, е само една много малка част от събраното по време на кампанията. Само допреди ден във фоайето на училището е имало стотици килограми хартия и огромно количество капачки.

След като предават събраното, от училището събират около 400 лева. От кутиите за дарение добавят към тази сума още 2500 лева.

„Aз мисля, че не сумата толкова е важна, колкото и да сме събрали децата и всички, които взеха участие в тази кампания. По-важното е, че ние показахме доброто, показахме как се прави. Едно добро да, то мълчи, то не се показва, то е скромно, но го има. И защо пък да не изкрещи това добро и при други хора. Нека да е скромно, но пък не съвсем, да изкрещи, че го има, че е в нас и че го носим. И Гери е това добро. Това, че учениците подеха тази кампания и решиха да й помогнат, тя го носи в себе си, те просто го видяха и искаха да го покажат. Не искат да се разделят с него и с нея, разбира се“, каза преподавателката по БЕЛ Петя Николова.

Благодарение на голям дарител, сумата от 55 хиляди евро за лечение в Австрия вече е събрана, и в края на седмицата Гери заминава. С надежда да сбъдне най- голямата си мечта – да оздравее напълно.

„Реално погледнато, не очаквахме такава огромна подкрепа, защото самата сума е огромна, непосилна за нашето семейство, и не само за нашето, и сумата се събра за два месеца, заяви бащата на Гери Емилиян Петров.

– Какво бихте казал на всички хора, които са до вас в момента, дори и с малко?
– Едно огромно благодаря, най-вече на всички дарители, които спомогнаха за нейното заминаване, благодаря ви.

За да вдъхнат на Гери кураж, съучениците й ни помолиха да й предадем едно послание. Ето го и него.

„Обичаме те, Гери, ние сме с теб!“

Въпреки че сумата вече е събрана, училищната кампания в подкрепа на Гери ще продължи до края на учебната година. Момичето ще има нужда от още средства за да бъде изработена протеза, с помощта на която да се движи по-лесно.

Ако и вие имате желание да помогнете на Гери, можете да го направите на дарителската й сметка. 

Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:

IBAN: BG28UNCR70001523522394 EUR
IBAN: BG71UNCR70001523532396 BGN

Гергана Емилиянова Петрова
Gergana Emiliyanova Petrova

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!