Семейство от София дари апаратура на родилното отделение в болницата в Монтана. Петър и Аделина Чакмакови са заедно от 40 години. През 2017 г. стават щастливи баба и дядо на трима внуци.

„От този миг натам нашият живот се промени, ние сме щастливи с тези дечица и имаме по-специално отношение към малките бебенца”, каза Аделина Чакмакова.

Първо той, а после тя решили да превърнат 60-ия си рожден ден в празник не само за себе си.

„За моя юбилей помолих приятелите ми, които бях поканил да присъстват, вместо подаръци, който с каквото реши под парична форма, като бях им обявил, че всъщност ще направя дарение”, разказа Петър Чакмаков.

Днес идваме заедно в болницата в Монтана. Съпрузите са купили и ще дарят апарат, който прави специфично кръвно изследване на бебетата само чрез допир.

„Това апаратче, голямо колкото мобилно апаратче, то ни трябва за ежедневната работа, тъй като спестява на децата убождането, болката и евентуално внасянето на инфекция, което винаги има риск и спестява време”, обясни  д-р Антоанета Блажева - неонатолог в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" – Монтана.


Апаратът веднага показва на лекарите налага ли се лечение на бебето или не. Приборът обаче е скъп и поради това - непосилен като разход за болницата досега.

 „На шега между нас върви терминът „Майчин дом на Северозапада”, защото от съседните области, за съжаление, гинекологичните отделения не работят функционално и всички хора идват да раждат при нас”, каза д-р Тони Тодоров, директор на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" – Монтана.

 

В Неонатологията на болницата в Монтана в момента има 18 бебета. Най-малкото от тях е Габриел. Той е на 3 дни и тежи едва 1300 грама.

 

Това не е първият благороден жест на семейство Чакмакови. Преди 2 години дарили сума пари, с помощта на която е купена техника за Неонатологията в столична болница.