Работодател протегна ръка на незрящ младеж. ИТ фирма назначи на работа момче, изгубило зрението си преди 17 години. Да програмира е детската мечта на Джовани Чемишанов. „Идеята като цяло е, че ако не пробваш, няма да разбереш дали би могъл”, казва той. 

Затова Джовани завършва компютърни науки. А мечтата му сбъдва директорът на ИТ компания Тодор Маринов. 

„Осигурихме специален лаптоп, за да може да се инсталира програмата, която да може да му показва какво, как върши на самия лаптоп", обяснява Маринов.  

И така вече 2 години Джовани е част от екипа.  Оказва се обаче, че той е по-скоро изключение - последните данни сочат, че у нас работят едва 10% от хората с нарушено зрение. 

„Хора като Джовани имат голяма стойност и допринасят много за продуктите, които създаваме”, коментира неговият колега Юрун ван Хертум. 

През повечето време младежът работи от дома си в Пловдив, но дори когато му се наложи да пътува до офиса в София, не е сам. 

„Когато пътувам от Пловдив за насам, обикновено пътувам с някой колега”, казва Джовани. 

„Смятам, че се интегрира много добре, дори бих казал, че работи повече от другите колеги, защото му е интересно”, отбелязва Тодор Маринов. 

Джовани мечтае да продължи реализацията си като програмист в България. За да може един ден, на свой ред, да сбъдне нечия мечта.