Художничка направи благороден жест към трима младежи с тежка диагноза. Организира изложба, а парите от продадените картини ще дари за лечението им.

Самата Антония Дончева живее с диагноза вече 7 години. Има артрит: „Един ден не успях да стана от леглото. Започнаха болки в окото, то се поду, почна да сълзи и в някакъв момент ми блокира зрението. От тогава не виждам с дясното око”.

Болестта й отнела част от зрението, но не и вярата в Доброто: „Една диагноза не може да ми попречи да помагам на другите”.

Миналия ноември Антония започнала да готви благотворителна изложба. Парите от картините иска да дари за лечението на трима младежи с тежко бъбречно заболяване. Ако не им подаде ръка, диагнозата им ще се превърне в присъда. Всеки месец трябва да си купят скъпи лекарства.

Един от тези младежи е 20-годишният Давид от монтанското село Долни Цибър. Той има хроничен гломеруло-нефрит. Животът му зависи от 4 таблетки дневно. Признава, че би искал да е като другите, но всичките му пари отиват за лекарства и така „просто мечтите лека-полека се сриват”.

Снимка: bTV

Касата поема лекарствата за заболяването, само ако пациентът е трансплантиран. А Давид не е. Докато навършил 18, терапията му се плащала със средства от „Българската Коледа”. От две години обаче инвалидната му пенсия и заплатата на майка му отиват за лекарства.

Изложбата на Антония се открива на 4 юни в столично заведение (вижте повече ТУК). Ако успее да продаде всички картини, ще осигури лекарства за Давид и още двама младежи с неговата диагноза за още половин година. За да могат да продължат да мечтаят.