Ресторант наема на работа младежи в риск и ги обучава на социални и трудови умения. В кухнята на едно столично заведение се обучават трима младежи, израснали без родителска грижа – Искрен, Мариана и Веска.
Там е и 31-годишният Доброслав, който е с ТЕЛК.
„Не навсякъде искат хора с увреждане и затова е много важно да има и такива места. Мечтая си след време да стана много добър готвач”, заяви Доброслав Лозанов.
Вече два месеца младежите обучава майстор-готвачът Върбан Димитров.
„Работил съм на много места, но никога с деца като тези. Виждам как всеки ден те с мъничко – сантиметър по сантиметър, вървят напред, което е супер (...) Освен че ще се научат да готвят, те трябва да се вклинят в този живот”, каза майстор-готвачът Върбан Димитров.
За две години в кухнята на ресторанта са се обучили и са работили 8 младежи в риск.
Там е и леля Ружа – не й достига стаж за пенсия.
„За мен е също протегната ръка, тук съм основно мияч на съдове и помагам в кухнята”, разказа Ружа Стефанова.
Ресторантът е социално предприятие, не работи за печалба, а за да си покрива разходите и да продължава благородната си мисия.
„Ако не се хванат млади хора в критичен момент от развитието си и не им се даде реален шанс да стъпят на пазара на труда, отиват от другата страна – отиват в криминалните мрежи, в проституция, просия, в трафика на хора – това е другото лице на това, което ние правим”, заяви Теодора Колева, изпълнителен директор на "Фондация за социална промяна и включване".
Ако искате да си купите топъл обяд и с това да помогнете, можете да го направите на улица „Владайска 43” в столицата.