Да подариш светлина в навечерието на един от най-светлите християнски празници. Жестът е на мъж от село Гложене, отделил собствени средства, за да купи осветление за двора на 100-годишна църква.

Всеки ден, точно в 5 следобед, козлодуйското село Гложене се оглася от камбанен звън. Камбаната бие 73-годишната Панка Гергова, клисарка в храм "Света Троица".

От три седмици, когато мръкне, храмът "Света троица" засиява.

Осветлението е дело на 47-годишния електротехник Венцислав. Той е родом от Гложене и искал да направи нещо за църквата в селото. Цялото му детство е свързано с нея, кръстен е там, там кръстил и децата си.

„Доста години с моя дядо поддържахме църковния двор, окосявахме тревата около, просто поддържахме добър вид и свикнал съм – просто всяко едно излизане от вкъщи, поглеждаш към църквата, звукът на камбаната, сутрин, вечер, това си е нещо много хубаво”, каза дарителят Венцислав Тодоров.

Идеята му е от преди две години. През октомври вече успява да отдели пари от семейния бюджет. Купува и монтира 9 прожектора от всички страни на храма, за да се вижда красотата му и през нощта.

„Понеже църквата се казва „Света Троица”, всичко е направено с по три - три прожекторчета за чешмата, три за църквата и три за трите кръста, които се намират в църквата”, обясни Венцислав.

Изграждането на електрическата инсталация и монтажът на прожекторите отнемат на Венцислав 10 дни. Направеното от него не е първото дарение за църквата.

Някои от стенописите в църквата също са направени благодарение на дарители. Като този. Един от тях е от 1948 г., а под него са изписани техните имена.

С дарение се прави в момента и вътрешният ремонт на църквата.

"Когато хората виждат, че правиш добро, не всички, но все някой ще си каже – защо и аз да не направя нещо”, заяви Венцислав.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!