Военнослужещи от Военноморските сили унищожиха при спазване на всички мерки за безопасност мина, открита в залива на Царево, съобщиха от ВМС.

Сигналът за металния предмет, наподобяващ боеприпас, е подаден на 6 август. Специализираният екип от ВМС извърши обследване на обекта и го класифицира като противопехотна мина. С цел намаляване на риска при унищожаването на боеприпаса, военнослужещите решават да не го извличат от водата и да не го транспортират.

Мината е унищожена днес около 9:15 ч. в района на залива на Царево при стриктно спазване на всички мерки за безопасност, които се изискват при взривяване на обекти, намиращи се под вода.

Открит метален предмет на къмпинг "Добруджа"

Сигнал за метален предмет, наподобяващ двигател на противовъздушна ракета, е получен днес към 9:45 ч. в Щаба на ВМС от Морския спасителен координационен център. Обектът е открит в района на къмпинг „Добруджа“. На място за изследване на предмета е изпратен екип от брегови пост за радиотехническо наблюдение „Шабла“. След направения оглед, военнослужещите класифицират намерения предмет като стартови двигател на противовъздушна ракета PANCIR – C1, който не представлява опасност.

Към 10:45 ч. обектът е транспортиран на брега, в безопасен район.