ЦИК демонстрира как ще се проведе машинното гласуване на изборите на 14 ноември, когато ще гласуваме едновременно за президент и вицепрезидент. 

Както и на предходните избори, гласоподавателят ще ползва само една карта, предоставена му от СИК.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Когато картата бъде вкарана в машината и тя зареди, на екрана се появяват опции с информация в какви избори може да се гласува и гласоподавателят може да избере дали да даде своя вот и в двата избора - за държавен глава и парламент, или в само един от тях, избирайки между трите бутона: "Избор за президент и вицепрезидент и народни представители", "Избор за президент и вицепрезидент" и "Избори за народни представители".

След отбелязването на съответните избори, трябва да се натисне бутон "Потвърждавам".

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

На втора страница той има опцията да потвърди своя избор или да го промени, като се върне на предишното меню с бутон "Връщане назад". Ако потвърди и на тази страница своя избор, гласоподавателят вече не може да се върне към предишното меню. "Затова е много важно да прецени дали ще гласува в двата вида избори или само в един от тях", отбеляза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Когато гласуващият потвърди на втора страница в кои видове вот иска да участва, машината зарежда визуализация на бюлетината.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Първо се зарежда бюлетината за президент и вицепрезидент. Вляво на екрана е политическата сила или инициативния комитет, издигнал кандидатите, а вдясно имената на самите кандидати, като по средата са номерата им, изтеглени от ЦИК.

Бюлетината се разлиства с бутоните "Следваща стр." и "Предишна стр." в дъното на екрана. След като направи избора си за президент и вицепрезидент гласоподавателят може да премине към следващия вот с бутон "Към избори за НС".

След натискането на този бутон се визуализира бюлетината за избор на народни представители. Тя е в същия формат като бюлетините за предходните парламентарни избори.

След маркирането на своя избор чрез натискане на бутона "Преглед" гласоподавателят може да види направените от него избори.

С бутона "Промени избор" може да коригира своето гласуване, като ще бъде върнат на първата страница на бюлетината за президент и вицепрезидент.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Разписките са две. Гласуващият трябва да изчака машината да ги разпечата и да ги отреже, а не да ги дърпа, защото машината може да блокира. Когато процесът по отпечатването приключи, това се оповестява от звуков сигнал.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Засега още не е решено дали разписките от машините ще се пускат в две отделни урни или в една обща, съобщи Матева.

Вижте цялата демонстрация на машинното гласуване във видеото: