Още една мечка се разходи по улиците на Чепеларе. Само за седмица в града са засечени четири посещения на дивото животно. Въпреки че мечката не напада хора, в града цари страх.

Във "Фейсбук" групата "Забелязано в Златоград" бе качено видео, на което се вижда как животното се разхожда по улицата.

В социалната мрежа бяха разпространени и снимки на мечки, които са в гората около Чепеларе. 

Снимка: Добри Делев

Според хората мечките, които посещават Чепеларе, са две. Едната, която първо влезе в града, е малко мече. Другата обаче, която в продължение на три вечери посещава Чепеларе, видимо изглежда по-зряла. Това показват и клиповете, които хората са направили.

Седмица след като мечка влезе в двор и изяде меда от пчелните кошери, втора се разходи по улиците от другата страна на града. Този път мечката прави пътека до дома на зам.-кмета Стоян Кузмов.

Мечката е засечена в три поредни вечери в района край спортното училище в града.

Според природозащитници има причината мечките да влизат в Чепеларе точно сега, а именно липсата на храна в гората.

Снимка: Добри Делев

„На голяма част от хората поминъкът е свързан с гората. Сега започват да  засаждат картофи. Има хора, които добиват материал. Времето се затопля, започват да излизат гъбите. Естествено е да са притеснени хората, но се надявам на по-бърза и адекватна реакция“, каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Снимка: Добри Делев

Кафявата мечка е защитен вид и отстрелът ѝ е забранен, освен ако не е доказано агресивна. Тези, които влизат в Чепеларе, търсят храна, но не нападат хора и вариантът е да бъдат разселени, ако земеделското министерство вземе такова решение.