Вълна от сигнали за бомби в няколко училища в София, Бургас и Варна. Над 15 са засегнатите учебни заведения в морския град. Децата са евакуирани. 

Около 10 училища са получили сигнали за бомби в София. Става дума за районите "Подуяне" и "Красно село". От МВР казаха на брифинг, че и във Варна има сигнал към едно училище. 

Изпратени са имейли със заплахи от руски адрес. bTV разполага с текста на съобщението. 

В имейла пише, че във всички училища са поставени тротилови заряди, които "скоро ще взривят всички училища в Красно село".

Уведомени са СДВР, ГДПОБ и 6. РПУ. Правят се проверки по случая, уведомено е и РУО-София. Сградата на 132. СУ „Ваня Войнова“ е вече проверена и опасност за ученици и ръководство няма.

В интервю за bTV киберекспертът Любомир Тулев коментира имейлите със заплахи. 

„Хакерите обикновено използват VPN, анонимайзъри, прокси сървъри, фалшиви имена и профили, за да скрият своята самоличност. Това, което прави впечатление е, че е изпратено от gmail-ски имейл, направен предполагам във вчерашния ден“, каза той. 

По думите му това е глобална заплаха и насочена към държавите от Балканския полуостров. Въпреки това, Любомир Тулев е по-склонен да вярва, че заплахата не е реална. 

„Имаме име - Егор Синянски. Има профил, че е от Русия, Севастопол, но това в момента е в Украйна. Дали е руски, или украински жител, е дискусионно. Дали има символика на името „мога да избягам“ можем да гадаем. Имаме такъв профил, имейлът е изпратен не само до България“, допълни киберекспертът. 

По думите му в този случай няма как България да арестува някой извън нейната юрисдикция. „Опираме до ситуация, в която България ще изпрати искане за правна помощ до Украйна и Русия, а дали те биха съдействали - не знам“, каза той.

Вижте цялото интервю с Любомир Тулев във видеото.