bTV поиска и получи копия от двата поредни договора за наем на помещенията на Българската агенция по безопасност на храните на границата с Турция от 2012 г. до момента. 

Документите са предоставени от БАБХ след молба по Закона за достъп до обществена информация. Наемодател е самата агенция.

Договорите са сключени един след друг с двете фирми, чиято дейност bTV показа на 15 май 2022 г. в разследване за предаването „120 минути“. 

Това са фирмите наематели, които  от 10 години държат лабораторията за изследвания срещу остатъци от пестициди в растителните храни, внасяни през  ГКПП „Капитан Андреево”. 

Първият договор за наем е от 2012 г. до началото на 2022 г. Фирмата наемател в този период беше обявена официално от директора на БАБХ проф. Христо Даскалов -  свързваната с Размиг Чакърян и Мирослав Петков “Интерпред Еврологистик”, която при подписването на договора е била под името „Стоп Груп”. 

Снимка: btvnovinite.bg

За 10-те години цената на месечния наем е била 4800 лв. на месец, обяви пред bTV директорът на БАБХ, като уточни, че става дума за около 2000 кв. метра застроена площ. 

Снимка: btvnovinite.bg

В описанието по договора как фирмата ще ползва наетите помещения на БАБХ не фигурира конкретно лабораторната дейност. 

Снимка: btvnovinite.bg

По-долу, на страница 4 от договора, се споменава за съществуваща лаборатория на пункта: 

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнително към наема на държавните помещения тази първа фирма наемател е трябвало да плаща и “всички текущи разходи - електроенергия, вода, телефон”. 

Снимка: btvnovinite.bg

За тези разходи именно шефът на БАБХ каза, че в продължение на 10 години до момента не са плащани. В договора следват неустойки при неизпълнение или прекратяване преждевременно.  

Вторият договор за наем е вече с известната към момента фирма “Евролаб 2011”, чиито собственик и управител каза, че е работил за първата фирма и се е отделил от нея. 

Този договор е  подписан на 31 декември 2021 и е аналогичен на предходния десетгодишен контракт с “Интерпред Еврологистик” (бивша “Стоп Груп”) На изпратения по ЗДОИ документ цената на наема е заличена, но директорът на БАБХ и нея обяви публично - “10 000 лв на месец без ДДС”. И тук към ползването на помещенията на БАБХ не е посочена лабораторната дейност. 

Снимка: btvnovinite.bg

По-долу, на страница 3, сред задълженията на наемателя виждаме „оборудване на лаборатория съгласно изисквания на европейското законодателство”. 

С

Снимка: btvnovinite.bg
ред задължения на наемателя и тук е „система за видеонаблюдение”. Тъкмо този втори договор представителите на държавата поискаха да прекратят. 

След като зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви това намерение публично на 15 май, сблъсъците между Агенцията по безопасност на храните и фирмата наемател продължиха и добиха масова публичност. 

БАБХ със своя заповед обяви Националната референтна лаборатория в София като единствена за официалния контрол срещу естициди в храните, внасяни на границата с Турция. 

В отговор управителят на „Евролаб 2011” заяви, че оспорва заповедта и сигнализира за натиск с цел отнемане на лабораторния бизнес на границата. Споровете между Агенцията по храните и държавата продължават.