В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. Това заяви бившият математик на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, като показа карта на страната, където всички области са в „зелено“. 

По думите му шансът от заразяване по българското Черноморие е много нисък, тъй че хората могат да отидат спокойно да почиват там. 

„Базовото репродуктивно число днес е 0,716. Обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива. Както писах, броят на активните случаи върви надолу и се очаква да продължи да върви така към 12 500. Здравната система се разтоварва, положението в София - град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми“, посочва експертът. 

Математикът уточнява, че статистиката е към 11 юни 2021 г. „Ваксини също има, но както казах през януари (когато нямаше): Ще дойде време да има ваксини и да няма кой да се ваксинира. Е, дойде това време. Не е добре, че ваксинацията върви бавно. Което е добре, че новите варианти на вируса ни заобикалят засега“. 

Експертът допълва, че наближаваме точката на шарана: „Едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: Дръжте шарана. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата“.