Напрежение във властта заради разпространен проект на български вариант на закона "Магнитски". Кабинетът отрече текстът да е оригинален, а управляващи и опозиция го нарекоха фашистки и патологичен.

Вчера в медии изтече текст с нов държавен орган, който да създаде два наказателни списъка - на санкционирани и на свързани с тях лица. Санкциите са отнемане и замразяване на активи.

Според членове на работната група по закона такъв вариант на текста не е одобряван от тях, но определени лица имали интерес от този "теч".

„На първо място интерес имат тези, които са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, тъй като на национално ниво евентуално се създаде уредба, тя би засегнала техните права и законни интереси. На следващо място според мен противници на правителството имат интерес, за да покажат колко то не може да се справи“, коментира доц. Наталия Киселова, член на работната група.

Според текста шеф на новия орган трябва да е финансовият министър Асен Василев.

„Това, което е публикувано въобще не е пускано нито за обществено обсъждане, нито е прието като какъвто и да е текст, който да излезе от групата“, заяви Василев.

„Това не е наш законопроект, не го подкрепяме в този му вид. Няма да се разправяме с никого“, категоричен бе Борислав Генчев, зам.-министър на правосъдието.

Скандалът с текстовете стигна и до парламента. Там премиерът Кирил Петков не пожела да коментира темата.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че такъв законопроект няма.

„Това е работен проект, не знам как е изтекъл и защо“, коментира председателят на парламента Никола Минчев.

„Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм“, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

„Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат“, заяви от своя страна Христо Иванов от „Демократична България“.

Опозицията също се обяви против.

„Този текст никога няма да види бял свят поради дълъг списък с причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена на Конституцията, а втората причина е, че в пленарна зала има остатъци от здрав разум“, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Това е нещо, което съчетава най-добрите американски и нацистки практики от времето на Втората световна война“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Когато е готов, оригиналният текст на законопроекта ще бъде представен публично от работна група.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!