Днес през целия ден софиянци буквално виждаха какво дишат – мъгла. Въпреки че от Столичната община призоваха хората по възможност да слязат от автомобилите си и да се качат на градския транспорт, трафикът не се различаваше особено от този във всеки друг ден.

Освен в София, завишени стойности на замърсяването на въздуха имаше и в Русе, Пловдив, Шумен и Горна Оряховица.

Снимка: btvnovinite.bg

В столицата всички станции показваха резултати над допустимите – и тези, които от общината показаха официално на сайта си, и гражданските станции отчетоха, че има значителен проблем с качеството на въздуха в града.

Снимка: btvnovinite.bg

Гъста мъгла, кашлица и притеснения за здравето. Такъв беше денят за Милена Андонова, която страда от астма и се налага да посети белодробната болница: „Разбира се, че е зле. Кашляте повече? Кашлям непрекъснато!”, разказа жената.

Мръсният въздух влияе не само на хронично болните – и при здравите може да се появи кашлица като защитна реакция на организма.

Снимка: Ладислав Цветков

„Когато човек живее в такава среда и експозицията на дини прахови частици е продължителна във времето, това крие опасност от хроничен възпалителен процес, от хроничен бронхит”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.

От общината обявиха, че заради мръсния въздух буферните паркинги днес са безплатни. Ако замърсяването продължи, може да се ползва и т. нар. „зелен билет” – пътувате срещу 1 лв. в цялата градска мрежа.

„Имаме готовност. Това върви и с други мерки – затваряне на улици, цели карета, ако се наложи”, посочи столичният зам.-кмет Йоана Христова.

Снимка: Ладислав Цветков

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни, че проверките за замърсители в София не спират от есента.

„Това е безспорен факт. Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона. При всички положения това не е достатъчно. Знаете, че в момента има много силна атака върху това да не се допуска развитието на процеса за старите отпадъци от текстил. В „Позитано” 20 много активно възпират този процес – нещо, което считам, че е твърде популистко на този етап. Но без политически консенсус трудно може да вървим напред по този казус. Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи. Вече 7 града излизат от сферата на наказателните процедури и постигат годишните критерии и средните норми за качеството на въздуха, за съжаление останалите не се доближават”, посочи Димов.

Снимка: Ладислав Цветков

И днес инспекторите проверяваха за изгаряне на гуми, парцали и дограми. Оказа се, че в т.нар „виетнамски общежития” над 60 на сто се топлят на ток. Нарушители не бяха открити.

Възможностите да се предпазим от фините прахови частици не са много. Въпреки че през деня някои хора използваха медицински маски, те всъщност не предпазват от вредните елементи във въздуха. Затова специалисти съветват възрастните и децата да слагат шалове по-плътно до носа и устата.

Плътно прилепващите специализирани маски също помагат да се защитим от мръсния въздух.