„На военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба на човешки живот“.

Така президентът Румен Радев коментира втората поръчка от още 8 самолета F-16. По думите му България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя.

„Това е една много сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира далече извън представите на този, който взима решение. Затова трябва да се уважава военната експертиза“, каза още Радев.

Във връзка с това, че предстои Конституционният съд да разгледа неговото запитване за противоконституционността на създаването на парламентарна комисия за нова Конституция, той коментира: „Надявам се, че КС ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите.“

Президентът бе помолен да коментира и предстоящото заседание на Българо-македонската комисия.

„Моето послание е повече към политиците, които взимат решение. Те не могат да абдикират от този важен и за България, и за Северна Македония, и за ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство и уважение на историята“, заяви Румен Радев.

„Компромиси не могат да се извършват с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията вътре в ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен и единен“, допълни държавният глава.