България категорично има висока хранителна и кулинарна култура, тя се засили още повече след състезанието, вярвам че има какво да покажат хората, вярвам също, че имаха време да си премислят Сезон 1 и да преценят с какво ще се представят достойно и кое няма смисъл да идват и да демонстрират. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV председателят на журито на MasterChef Виктор Ангелов и допълни, че целта им е да провокират уменията на участниците и да извадят от тях максимума - това, което правят за близки и роднини да го покажат пред всички със състезателен елемент, така че да има и забавна част.

Стресиращо е, когато човек не знае какво иска да покаже и не може да покаже нещо, а е влязъл в шампионската лига. Когато имаме ясна концепция, когато познаваме базовите техники, продукти, термини като деструктуриране, пуширане, суви, готвене нискотемпературно, вътрешни температури на меса по време на готвене – това вече са стандартни термини в Masterchef и хората са наясно. Убеден съм, че никой няма да дойде да се излага, ще бъдат добре подготвени този път, коментира председателят на журито.

Нашите очаквания със сигурност са по-високи вече

MasterChef е състезание за хора, които знаят и могат, а не училище за готвачи, каза Виктор Ангелов. Той обясни, че етапите са следните: първо се представят кандидатите с най-добрите си ястия, след което идват 80 човека в София. Те трябва да докажат себе си отново – остават 40, и от 40, след много пот и сълзи от рязане на лук, остават 16.