Министър-председателят Бойко Борисов гостува в специалното издание на „Питай премиера” по bTV. Въпросите, които зрителите изпратиха до нас, бяха над 700. 

В разговора с водещата Цветанка Ризова премиерът заяви, че министрите Ивайло Московски и Петър Москов няма да подават оставки, а като цяло оценката на кабинета е 4,5.

Борисов заяви още, че „Делян Пеевски си отива, напуска страната и скоро няма да е дъвка", а коментарите на онези, които „подкрепят, но не са във властта”, го забавлявали истински.

Кандидатът на ГЕРБ за президентските избори пък ще бъде представен през юни или юни, обяви премиерът.

Първата тема, поставена в разговора, беше корупцията.

„Корупцията е най-големия проблем. Но обществото и хората трябва да знаят, че всеки, които се опита да пипа държавните пари, ще бъде санкциониран и наказан. Това, което ставаше последните 20 години, не може да става сега.

Бях длъжен да предупредя първо партията, защото огромния брой на кметове, министри и т.н. са от ГЕРБ или близки до нея. Всички трябва да дадем личен пример и тогава да говорим за други”, заяви премиерът.

Попитан дали не е странно да се среща с главния прокурор всяка седмица, Борисов отговори, че не е, а на срещите присъстват двадесетина души – вътрешният министър, министърът на правосъдието, финансовият министър, ръководителите на службите и пр.

На въпрос дали транспортният министър Ивайло Московски ще бъде уволнен, премиерът отговори отрицателно, тъй като министърът е помогнал да бъде разкрита групата в ДАИ.

„Години наред е било така – министрите прикриват, вместо да разкриват престъпления...

Затова ги събрах вчера и казах, че никой няма да бъде прикрит. Ето днес пак има информации за злоупотреби във военно министерство. Защо да си ходи Ненчев, като той съдейства? Министрите дават сигнали, участват активно”, каза Борисов.

Относно евентуална оставка на здравния министър Петър Москов, премиерът заяви, че неговите хора (ДСБ - б.ред.) са се уплашили избягали.

„Ние като партия стоим зад неговата реформа. Аз не знам някой по-кадърен да е имало като министър и да се опитвал да прави по-смела реформа. И затова стоим зад него. Като съм признавал слабости, съм казвал, че в министерството на здравеопазването не се случи. При Москов поевтиняха лекарствата, фармацевтите връщат пари в бюджета. Той направи много добри неща. Надявам се да продължи да го прави.”

Според премиера Москов обаче не е предал партията си - ДСБ, която пък изобщо не е в опозиция.

Не ги броя за опозиция, защото не са”, каза премиерът.

„Аз винаги съм гледал моята си партия, не съм се интересувал какво мислят останалите. Те искат да участват на изборите самостоятелно и това им е цялата политика. Да не се занимаваме какво е казал Радан Кънев, не ме интересува. Интересува ме какво са ме питали вашите зрители", възпротиви се премиерът на предложението да види видео с Кънев.

За фонд „Земеделие” премиерът каза, че се прави основна проверка.

„Ако Порожанов е виновен, ще си понесе последствията", добави той.

За борбата с контрабандата, каза, че става дума за над 3 млрд. годишно.

„Да нанесеш щета на контрабандата, създава големи врагове. Контрабандата е най-лесният начин да се печелят черни пари. Това развращава политическата система, митници, граничари, прокурори, съдии, политици, партии. Най-важното е, че събрахме толкова пари в бюджета и продължаваме с по-бърз темп. На съвещанията в сряда първо докладват за митниците и данъците. Разликата между тази и миналата година е огромна.

Контрабандистите са въвлечени в свалянето на кабинета – с протести... Те няма да излязат да кажат, че понеже някой спира контрабандата в захарните изделия или петрола, затова правят протест. Ще го направят в сфера, която най-малко очакваме.

Например завчера гледах, че рокерите протестират за 20 лв. застраховка на година, а в същото време, моторите им са за по 100 хил. лв. Облеклата, ботушите им са за по 2000 хил. лв."

Снимка: Ладислав Цветков

Относно скандала със свалените карикатури на Чавдар Николов Борисов каза, че всъщност е направило услуга на карикатуриста, който скоро се е сдобил с нов договор за 4700 лв. и вече взимал повече пари от самия премиер.

„Сигурно ще започне и с коса да ме рисува”, пошегува се той и отрече да има каквито и да било комплекси.

За „граждански арести” премиерът заяви, че е коментирал тази практика.

„Обаче впоследствие цялата работа се изроди... че аз съм вожд на всичките тези...”, каза Борисов относно обвиненията към него, че е насърчил подобни незаконни действия към мигрантите.

„Армията и граничната полиция задържат по 50-60 души, връщат ги обратно или ги вкарват в бежанските центрове - в тежка местност, студена зима, горещо лято. Хората се справят и работят прекрасно.

По време на комунизма цяла България беше опасана с кльон. Това беше ограда с ток, на седем километра навътре в България, с изорана бразда, с граничари, с кучета... И всеки беглец, опитал се да премине браздата, беше или застрелван, или залавян с кучетата. Единици да са минали тази бразда. Когато дойде демокрацията, тази ограда я изрязахме и сега я няма.

Снимка: Ладислав Цветков

На тези 1000 км, ако трябва да наситим навсякъде с граничари и армия, това са огромни пари. А ние за 2016 г. дадохме със 150 млн. повече на учителите, с 20 млн. повече на спешната помощ, повече на армията, на МВР.

Ние правим едно съоръжение, но са нота след нота... От Турция, от НПО-та. Ако издигнем ограда с ток, си представете...”, каза премиерът

Според него армията и полицията полагат огромни усилия и не са ни нужни такива „граждански” отряди, а само от сигналите им.

Премиерът коментира и въпросите от сферата на енергетиката.

„Знаете, че милиарди евро плащаме за газ и нефт. Утре в Бургас посрещаме кораба, с който отиват да дупчат блок „Хан Аспарух” (в Черно море) за добив на газ и нефт. Години наред не е позволено това да се прави в България, докато Румъния го направи и в момента внася под 10% газ, а всичко останало е собствен. Само таксата за този кораб е 220 хил. евро на ден... Когато ГЕРБ дойде на власт, пуска концесиите за проучване и добив, когато дойде друга – веднага ги затварят... Защото това е бизнес за 5 млрд. долара.

Аз оставям всеки да тълкува, знам, че си заслужава всеки един риск, който поемам в случая. Ако и Господ е българин и излезе, че се открие (газ и нефт), поколение българи ще бъдат щастливи и ще се чувстват добре”, заяви премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аз работя, аз взимам решения. На базата на тези решения за десетилетия ще се промени профилът на България. Не е важно да кажеш еди-кой си е много лош, важното е да устоиш и да не е те страх. Руснаците ценят това, знаят, че работя за български интерес - икономиката да расте, а хората да ползват евтино природно гориво.

Ние ще положим огромни усилия за повече туристи, които пращат в България. Ако от Москва искат да прекарат газ през България, аз винаги съм казвал, че и техният газ е добре дошъл.

Ние не работим срещу Русия, искам да са ни партньори, но защитавам българския интерес", каза премиерът.

Относно разцеплението в ДПС, Борисов коментира, че всяка българска партия се кара и се цепи.

„Това е съдбата да БСП, на СДС, на НДСВ, да чукна на дърво само ГЕРБ не сме минали по тоя път. С една дума в кавгата едните се наричат проруски, другите протурски. В зависимост от медиите се разработват различни теории”, каза премиерът.

По думите му той се е чул с бившия лидер на ДПС, а сега на новата формация – ДОСТ, Лютви Местан, който му казал, че не се е крил в турското посолство.

„Но да не обръщаме такова внимание на такива дреболии. Това не е никаква драма”, смята премиерът.

Аз и ГЕРБ имаме претенциите да си гледаме нашата къщичка”, подчерта той.

Запитан дали въпросът за огледалото и Пеевски в Лондон е довел до спирането на обществени поръчки, премиерът заяви, че това не отговаря а истината.

„Специално за това бях взел решение да ги спра преди въпроса”, каза Борисов.

„Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят. Като искаш нещо лошо да кажеш, казваш Пеевски. Какво ще говорят после, не знам.

Слушам им изказванията и се забавлявам, като чувам по конгреси, конференции и нашите партии какво говорят. Истински се забавлявам с тях, особено тези, които подкрепят, но не са във властта”, добави Борисов.

Точно Пламен Орешарски да казва, че влизаме в дългова спирала... Още преди 4 години предупредих, че като дойдат 2014-2015-2016 г., ще изплащаме дълговете на държавата и ще ги рефинансираме с нови. Ние само връщаме старите дългове и ги заменяме”, каза Борисов.

На зрителски въпрос „Защо и на кого премиерът продаде „Булгартабак”?, Борисов отговори: „Да се обърнат към „Сити банк”. При такава процедура се избира голяма банка, която да консултира правителството.

„Единственото условие, което поставих, е да се вземат над 200 млн. лв. за двете фабрики. С тези пари можем да си направим три фабрики. Затова приватизирахме.”

В предаването "120 минути" бившият финансов министър Симеон Дянков даде оценка на правителството 4,5 и посъветва Борисов да закрие Министерството на икономиката.

„Дянков на мен да ми пише оценки? Несериозно е това. Оценката ми наистина е около 4,5, но мисля че министрите набират скорост в момента и ще се случат добри неща”, отговори премиерът.

Премиерът коментира и реформата в МВР.

По думите на премиера Цветан Цветанов стои зад Румяна Бъчварова и предложената реформа в МВР, въпреки множеството му критики към нейната работа.

„Казал съм му – в един футболен отбор всеки играч има своята роля. Ако вратарят тръгне да вкарва гол, ще загуби отборът. Всеки има пост, на който аз съм го сложил и неговият (на Цветанов – б.ред.) е да се занимава с партията и парламентарната група”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Никога не съм усетил той да иска да става президент. Нещо, което му беше втълпено от хора, които искат да прокарат линия между нас, между него и Бъчварова”.

„Руми (Бъчварова – б.ред.) се справя прекрасно с функцията, която сме й дали – и като коалиционен координатор, и с работата, която има в МВР”, допълни премиерът.

По думите му има едно-две неща в закона за МВР, които предстои да бъдат оправени, за да бъде приет.

ГЕРБ ще има свой кандидат за президент и ще кажем кой е той през юни-юли, заяви Борисов относно предстоящите избори за държавен глава.

С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър. Не случайно по-нататък ще говорим за нашия кандидат за президент, защото искам той да си изкара мандата на спокойствие, а не да ни питат постоянно кой е следващият”.

„Той трябва да си свърши работата комфортно. Аз съм много признателен, той е много добър президент, имам го за голям приятел и очаквам, в зависимост от решенията ни, той да остане много близък до нас”.

Премиерът изрично поясни, че ГЕРБ няма да подкрепят кандидат за президент на друга партия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!