Седмица след като 48-годишен мъж беше убит посред бял ден в Борисовата градина наш екип провери работи ли видеонаблюдението в парка.

В лесотехническата част на парка, където стана престъплението, камери няма, осветлението също липсва. Причината – това не е от най-посещаваните места в парка. Проверката ни показа, че видеонаблюдение в градината има само в централната част – около стадион Българска армия, конната база и тенис кортовете. 

39 камери, всички са технически изправни и работят денонощно.

"Позволяват приближаването на картината, съответно по-добро разпознаване на предмети и на лица.  Записват реално време, записите са за 30 дни съхранение, така че до 30 дни можем да върнем и да видим какво е станало”, каза Кристина Лазарова.

Въпреки това нито една от тях не е запечатала спора между двамата мъже, при който единият е наръган с нож.  Причината – видеонабюдението е само в оживените части на парка, защото инфраструктурата позволява само там.  

Според хората камери трябва да има в целия парк – не само по главните алеи.  

В лесопарковата част няма. Няма изградена инфраструктура – захранване, осветление и всички тези неща, необходими за функционирането на камери.        

Камери там могат да бъдат поставени само след ремонт. Дали и кога точно ще бъде извършен ремонт в тази част – не е ясно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!