Запис с разговора от срещата на премиера Бойко Борисов с българската общност във Великобритания се превърна в гореща тема из социалните медии. Причината – начинът, по който премиера отговаря и не отговаря на поставените му въпроси.

На срещата в българското посолство в Лондон премиерът беше помолен за коментар относно силно критичния доклад на Европейската комисия. Беше попитан и кога ще настигнем Румъния.

Премиерът отговори така:

"В кое направление? В момента ние имаме поне с 20% повече усвояване на еврофондовете от Румъния, на 98-99 процента (...) Близо 7 млрд. са разплатени в България последната година. Всичките тези инфраструктурни проекти, всички това е направено с европейски пари.

За доклада на Европейската комисия, г-жа Захариева може да ви каже повече за него."

На премиера беше поставен въпросът и за статията в германското списание "Шпигел", посветена на събитията, които се случват последните години около Делян Пеевски.

"Когато четете неговите медии, потребявате неговите бизнеси – ваши или общи на всички… "Шпигел" значи огледало на немски. Започнахте ли да виждате, когато се погледнете в огледалото, Пеевски?"

"Категорично мога да кажа, че това не е вярно. Категорично. И с цялата си отговорност на това , което казвам. Ще ви дам един много конкретен пример: само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2,845 млрд. повече от 2014 г. Само за януари месец сега са над 1,150 млрд. - събрани приходи в държавата."

Ръководителят на пресцентъра на Министерския съвет Севдалина Арнаудова коментира ситуацията във "Фейсбук".

По думите ѝ случилото се е "добре организиран сценарий".

"Като свидетел на това цирково изпълнение, бих споделила с вас няколко факта. Задаващите „неудобни въпроси”, предварително написани на лист и старателно прочетени с викове и крясъци, са официални членове на отделни политически партии.

Въпрос прочете както активистка на „Атака”, която разбирам, че участва в проруски групи, страници и профили във Facebook, така и вицепрезидентът на БСП Лондон. Ако изгледате все пак цялото видео, сами ще разберете, че 80% от присъстващите в посолството не се припознават с грозните подвиквания на още няколко младежи", написа тя.

Ето пълният ѝ пост:

 

Колеги, хайде да спрем с преструвките и манипулациите. Разбирам, че ви е угодно да представяте една простотия в посоката...

Posted by Sevdelina Arnaudova on Friday, 5 February 2016