Видеоклип, публикуван от асоциация КАЖИ „Кампании и активизъм за Животните в Индустрията”, показва животни в окаяно състояние във фермата за норки в с. Маджерито.

„Това са няколко броя животни, по 4-5 в една клетка, която не отговаря на размерите. Има здрави животни с болни животни на едно място, мъртви животни също, състоянието им е ужасно”, категорична е Петя Алтимирска от КАЖИ.

Във видеоклипа има кадри, които можете да приемете за смущаващи:

Материалите за видеоклипа на КАЖИ са предоставени от анонимен източник, поясниха от асоциацията.

„Това видео е абсолютно манипулирано и е с цел спекулация”, категорична е Павлина Кузманова от Асоциацията на норковъдите у нас.

Снимка: КАЖИ / Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията

По думите й животните са добре гледани, спазени са всички изисквания за размерите на клетките, а относно здравословното им състояние – „в една ферма няма как абсолютно всички животни да бъдат абсолютно здрави”.

Според Кузманова заснетите кадри показват избирателно части от фермата в Маджерито, от които не се виждат реалните условия, при които живеят животните. По думите й те покриват всички изисквания.

На видеото също така се виждат норки, които са извън клетките. Според Петя Алтимирска това е много опасно, тъй като тези животни имат инвазивен характер и, ако избягат от фермата, могат да представляват опасност за местната фауна.

„След като пуснахме този видеоклип вчера, имаме сигнали от хора, които изпращат снимки на норки в местната природа. Тази норка носи зарази със себе си”, категорична е Алтимирска.

Според Павлина Кузманова обаче това не е вярно и те не представляват заплаха за околната среда.