Ветеринари от клиниката на столичния зоопарк провеждат акция за спасяването на малка сърничка. Животното е открито в безпомощно състояние в дере в подножието на Витоша.

Сигналът за раненото животно е подаден  минути преди 10 ч. сутринта. Красимир Димитров  от "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община обясни, че екипът му я извадил от рекичка, за да не се удави. „Оказахме и помощ, сложихме марли. Има наранявания, но не знаем от какво са”, посочи още той.

Сърничката е докарана във ветеринарната клиника на столичния зоопарк, където й е оказана помощ. Директорът на зоопарка Добромир Бориславов обясни, че животното е с големи повърхностни рани и леки разкъсвания.

Ветеринарните лекари са обработили раните и са ги зашили. Сърничката е под упойка, направена й е снимка, но все още не е ясно дали има счупвания.

Снимка: btvnovinite.bg

Общото й състояние е добро и прогнозата е добра, отбеляза още Добромир Бориславов. По думите му раните са от нападение на хищник, със сигурност от диво животно.

Ветеринарите в зоопарка все още се борят за живота на сърничката.  Д-р Иван Цветков от  Ветеринарна клиника в Столичния зоопарк обясни, че не е ясно колко кръв е загубило животното. „Не смея да прогнозирам, мога само да кажа, че направихме каквото можахме”, обясни лекарят.

Това не е първото животно докарано по спешност в зоопарка. От няколко години тук се грижат и за друго сърне, спасено след травми. При всички случаи сърничката ще остане известно време тук в зоопарка. Целта е в последствие да се върне свобода. Това обаче зависи от състоянието й.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!