"Всеки вид коронавирус си има афинитет към определен вид животно (или към човека) и по принцип не проявява голям интерес към другите видове. При кучетата причинителите са CECoV (симтомите са главно диария и повръщане) и CRCoV (респираторни симптоми). При котките са FCoV-1 и FCoV-2, като при тях нещата са малко по-сложни – заболяването може да протече само с бързопреходна диария, повръщане и отпадналост, но може и да се развие така нареченият инфекциозен перитонит, който има много форми и може да е доста смъртоносен", това споделя в интервю за Ladyzone.bg д-р Тереза Лаловска, ветеринарен лекар в столична клиника. Там тя се занимава със спешна медицина, хирургия, анестезиология и образна диагностика, но далеч не са й непознати и инфекциозните болести по животните.

"Осинових и куче, което ми беше докарано в клиниката по спешност от съвестни хора, които са видяли как го блъска кола на пътя и са реагирали веднага. 4 месеца по-късно, точно преди да го прибера у дома, му направих тест за кучешки коронавирус, който също се оказа положителен, като в този случай дори не се наложи да се проведе лечение, тъй като кучето имаше съвсем леки симптоми", разказва тя за своя домашен любимец.

Според Световната ветеринарна асоциация за дребни животни (WSAVA) и Световната здравна организация (WHO), засега се отхвърля възможността домашните любимци да са участници в разпространението на COVID-19. Единственото, което се установява, е, че котките и поровете са малко по-чувствителни към този вирус от кучетата например. По тази причина в някои държави препоръчват домашните котки да не се пускат да излизат навън.

Снимка: Тереза Лаловска, личен архив

Ако се установи, че човек е заразен с COVID-19 и трябва да седи под карантина вкъщи, през този период е правилно някой друг да се грижи за домашния му любимец - тоест животното да бъде преместено на друго място. "Наскоро имахме такъв случай. Член на семейство под карантина ни се обади да приютим за 2 седмици кучето им, тъй като те не могат да излизат и да го разхожат. Кучето беше взето, без да се влиза в дома им, от човек с предпазен костюм и маска, беше изкъпано внимателно и настанено в хотела към ветеринарната клиника. Това беше отговорно решение, взето от стопаните на животинчето", споделя още лекарката.

Цялото интервю и какви специални мерки да вземете заради вируса, когато разхождате кучето си, четете в Ladyzone.bg