„Няма щета за държавата. Такъв казус – „Царски конюшни“ и продажбата им, не съществува. Аз не съм продал „Царските конюшни“. Интерпретациите на прокуратурата продължават вече трета година, при положение, че няма нищо такова. Надявам се съда, в крайна сметка, да установи това нещо и да приключи с така създадената еуфория“.

Това заяви бившият областен управител на София Веселин Пенев, след като за пети пореден път съдът отложи началото на делото за продажбата на емблематичния имот в центъра на София, съобщава БГНЕС.

Пенев е обвинен, че е продал държавната земя под сградата на занижена цена. Прокуратурата му търси наказателна отговорност заради безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Според държавното обвинение апетитният имот в центъра на столицата е продаден за 658 870 лв. без ДДС, т.е. по 90 лв. на квадратен метър.

Снимка: БГНЕС

Реалната пазарна цена на имота обаче възлиза на почти 11 млн. лв. Освен това парцелът е бил разделен на три части, за да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерски съвет.

Междувременно съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени.

Делото не може да стартира вече трета година. Причина за отлагането на съдебния процес този път стана предварително планираният годишен отпуск на неговите адвокати, които днес отсъстваха от пленарната зала.

В началото на годината пък обвинителният акт по него бе върнат на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.

На влизане на днешното заседание Пенев отново заяви, че е убеден в своята невинност. 

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 септември от 15:00 ч.