Случилото се в Бургаско е поредното престъпно нехайство, небрежност, безхаберие, защото беше ясно, че се очакват проливни дъждове, а всички отново са изненадани.

Това коментира лидерът на партия „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Най-лошото е, че кметът на Бургас беше като диспечер – даде информация за валежите и каза, че няма никаква информация какво се е случило. Кой да има?, попита Марешки и добави, че вероятно отново всички ще си измият ръцете и ще сме свидетели на колективна безотговорност. „Аз съм абсолютно убеден, че никой няма да бъде нито осъден, нито ще понесе някаква отговорност за това нехайство, което е извършено там“, каза той.

Снимка: Ладислав Цветков

Проблемът в държавата е колективната безотговорност, посочи той. „Накрая наистина ще направим един референдум за промяна в системата, за президентска република, в която да няма такива колективни органи – Народно събрание, Общински съвет, комисия (...) Ако някой беше влязъл в затвора след първото такова бедствие, никой нямаше да си позволи сега да има трето, четвърто и n-то. Като не накажем никого сега, ще има и следващи. Хората си отиват и никой не носи отговорност“, каза Марешки.

У нас всичко е комисии, няма един човек, който да носи отговорност за взетото решение – когато вземе неправилно решение, да ходи в затвора, каза гостът.

Помолен да коментира закона за антикорупцията, който беше приет вчера на първо четене в Парламента, Марешки каза, че всички, управлявали държавата в последните 27 години и направили я най-корумпираната страна, „сега се надпреварват да ни обясняват как ще започват да борят корупцията по най-високите етажи“. Те показват своята некадърност – едните направиха ДАНС, другите – БОРКОР. Същите тези хора сега искат да правят нова комисия, не е ясно даже каква ще е, и да ѝ назначат ръководството. Такъв орган не трябва да има, смята Марешки.

„От една страна те казват, че хората, които трябва да се справят с корупцията – ДАНС, прокуратурата, МВР, са некадърни и не работят. От друга страна казват, че новата комисия ще бъде оглавена от някакъв много компетентен човек. Нека да го кажем кой е, да го назначим за главен прокурор и да му дадем инструментариума, като му направим закона такъв, какъвто го иска, и утре да ги хване корумпираните крадци в Министерския съвет. Защо трябва да имаме нова комисия, като просто може да сменим главния прокурор?“, каза гостът.

Снимка: Ладислав Цветков

Марешки обясни, че депутатите на „Воля“ са гласували „въздържал се“ и „против“, защото са „за“ закон, който да даде на службите инструментариум, но не искат нов безплоден ялов орган.

Ако някоя институция не работи, трябва да я направим работеща, а не да правим поредната неработеща.

Според него държавата върви по инерция.

Помолен да коментира бюджета, той отговори: „Ще сложим нашите предложения на масата и ако някои от тях бъдат приети, може и да го подкрепим. Въпросът е, че трябва да има някаква промяна. Имаме престъпно ниски нива на доходите в България, на сигурността. И престъпно високи нива на корупцията. Тези неща трябва да бъдат променени, за да може българинът да живее добре“.

Вижте целия разговор във видеото: