Лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки реши да се откаже доброволно имунитета си. Той обяви решението си на брифинг в Народното събрание.

На 27 април главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне имунитета на трима народни представители от 44-тото народно събрания – Делян Добрев (ГЕРБ), Светла Бъчварова – Пиралкова (БСП) и на Марешки.

Добрев и Пиралкова сами се отказаха от имунитета си, но лидерът на „Воля” отказа да го направи. В такива случаи парламентарната практика предвижда създаването на временна анкетна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно доказателства за искания имунитет.

Временната комисия реши вчера да свали имунитета на лидер на „Воля” и решението трябваше да бъде гласувано в пленарна зала.

Веселин Марешки е обвинен за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване. 

Марешки обяви, че е бил арестуван незаконно и с адвокатите му обмислят дали да не съдят държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

"Това е един съвсем обикновен криминален случай, по който, ако не беше замесен Веселин Марешки, отдавна щеше да има осъдителна присъда. За мен това, което трябва да се случи е нещо съвсем нормално и естествено, имунитетът му пада, продължава делото, осъждаме го и влиза в затвора, където му е мястото", коментира Костадин Костадинов, който съди Марешки за лека телесна повреда.