Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV зам.-председателят на ПГ на БСП Весела Лечева по повод гласуването на оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов.

Според нея искането на оставката е било извън всякакви демократични правила, не е имало ясни и сериозни аргументи, а мотивите са били смешни.

Лечева подчерта, че декларацията на БСП, която стана повод от ГЕРБ да настояват за оставката на Жаблянов, не е ревизия на оценката към отминалите години и историята. „В този случай изречението, което даде повод за толкова тълкувания и толкова яростни сблъсъци, не се състои от никаква оценка, това са факти от българската история”, смята Весела Лечева.

„Оценката ние сме я дали по отношение на всички извращения, издевателства и престъпления при предишния режим на управление. В крайна сметка трябва да гледаме напред и да се учим от българската история и да не я повтаряме”, изтъкна тя.

Според нея искането на оставката на Жаблянов е имало за цел „да заглуши скандалите, които поражда това управление”.

Премиерът Бойко Борисов се опитва да омаловажи успехите и общественото одобрение към президента Румен Радев, заяви Лечева по повод напрежението между двамата.

По думите ѝ това е провокирано от страха на премиера, че вече не е безспорният лидер и има друг с много по-високо обществено одобрение.

Най-лошото беше внушението, което се опита да направи премиерът, че видите ли в другата сграда седи един човек, на когото му пишат речите и му слагат думи в устата, посочи Лечева.