„Балансирана позиция от страна на България не означава да балансира между Вашингтон и Башар Асад, а да действа в рамките на своите партньорски клубове, в рамките на ЕС и НАТО”, смята международният анализатор Весела Чернева по повод атаките в Сирия.

„Предполагам, че още в понеделник на срещата на външните министри в Брюксел ще има такава дискусия, на която България да изрази своята позиция”, допълни още тя.

Според нея целите на акцията в Сирия са постигнати. „Беше унищожена установка за производство на химически оръжия, както и два склада с химически оръжия. Но политическите цели да се изпрати сигнал за нова американска роля в Близкия Изток и да се протегне ръка към Европа за едно по-тясно сътрудничество – предстои да видим дали са постигнати”, допълни Чернева.

По думите ѝ Русия най-вероятно е била предупредена за атаките.

„Идеята е била много ясно да се даде знак, че не Русия е директната цел”, каза Чернева.

„От страна на Русия вероятно ще има говорене на висок глас и дипломатически жестове в рамките на Съвета за сигурност, но не очаквам никаква сериозна реакция във военен план”, допълни Чернева.

Според нея трябва внимателно да се наблюдава втория план на този конфликт – Израело-Иранският.

„Този конфликт е доста по-неконтролируем отколкото руско-американските отношения, които се разиграват на голямата сцена”, коментира Чернева.