Пробив в операцията за издърпване на закъсалия край Камен бряг кораб „Вера Су“ донесе понеделнишкият следобед. Изтеглянето ще се извършва през нощта, а операцията е рискована.

То беше планирано за сутрешните часове на вторник, но обстоятелствата наложили да стане по тъмно. Целият товар е свален от кораба.

На 36-ия ден от засядането си, корабът беше изтеглен от скалата. "Вера Су" изплава и предстои извеждането му в така наречените "чисти" води. 

Ще пристигнат и още влекачи, с помощта на които той да е изтеглен в открити води. 

Между 16 и 18 часа ще се тегли плавателният съд до Варна, след като всички влекачи започнат операцията. 

Макар и с няколко метра, но плавателният съд се помръдна, след като голямата част от товара беше преместена и се включи влекач. Рано тази сутрин започна подготовката на борда на „Вера Су“, а по обяд стартира изпомпването на последните 700 кубика карбамид, останали в хамбара с цел корабът да се повдигне още.

След 3 часа изпомпване, „Вера Су“ видимо се освободи, а на място дойде влекач, който успя да придвижи плавателния съд. Операцията продължава, като се работи с повишено внимание.

През уикенда имаше неуспешни опити да започне изтегляне на кораба. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, "Вера Су" не помръдна.