Венелин Рачев е новият изпълнителен директор на Авиоотряд 28. Той заема мястото на подалия вчера оставка Тодор Бояджиев.

Рачев е досегашен главен инженер на авиоотряда.

Бояджиев пък замени на поста Пенчо Пенчев, който подаде оставка юни 2013 г. след скандала с търговските превози и започналото разследване.

Тогава проверка на bTV извади наяве извършвани полети с футболисти, певици и други "търговски полети", които са били заявени от външни организации и са били разрешени от Бойко Борисов като премиер при първото управлението на ГЕРБ.

На брифинг в сряда вечер транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че директорът на правителствения Авиоотряд 28 е подал оставка часове преди самолетът на премиера Бойко Борисов да се наложи да се приземи принудително в София заради технически проблем.

По думите на Московски причина за решението на директора е несъгласие с финансирането. Той заявил на министъра, под чиято шапка е авиоотряда, че „с финансовия бюджет, с който разполага, не би могъл да поддържа в нормална кондиция отряда”.

Московски посочи, че е било отправено запитване към Министерство на финансите, но отговорът е бил отрицателен.

Днес Борисов поздрави пилотите на Фалкона, като почерта, че са действали безупречно и всички са "спасили кожите".

Попитан дали допуска възможност за саботаж, той уточни, че авариралата машина е поставена под наблюдение и днес се очаква швейцарски екип да пристигне за оглед. „Хубаво е и това да се има предвид”, добави Борисов.