На 1 юни 2020 г. се навършват 20 години от създаването на първата частна национална телевизия в България – bTV.

По повод юбилея директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков и главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова разказаха повече за историята на телевизията, както и за някои трудни и знакови моменти.

„Технологично правенето на новини вече е много различно. Може би две поколения технологии се смениха за последните 20 години и то драматично. Принципите обаче остават същите, което е изключително важно. Човек трябва да знае принципите и да ги спазва. Да се научи на принципите на занаята първо и след това да усвоява всичко, което занаятът му поднася като технологии“, каза Венелин Петков.

Снимка: Олег Попов

„Преди 20 години хората работеха за емисията в 19 и 22 ч. Сега репортерите работят за много повече емисии, за актуални предавания, както и за съвсем различни платформи – bTV Радио, btvnovinite.bg, за нашите акаунти във „Фейсбук“ и „Инстаграм“, разказа още той.

„За 20 години се променихме много, но мисля, че онова, което е останало, е ентусиазмът от тези първи дни – това, че правиш нещо ново, интересно и без аналог на българския пазар“, каза от своя страна Гена Трайкова.

„Ако гледате първите емисии, много рядко ще видите жива връзка. В момента това е практика в новините. В този смисъл технологиите са се развили много. Самите колеги могат „да изгреят“ отвсякъде дори само с помощта на телефона си, стига обстоятелствата да го изискват“, каза още тя.

По думите й най-инфарктните емисии всъщност са най-хубавите, защото тогава си проличава колко добър е един водещ.

Снимка: Олег Попов

Двамата разказаха и за някои от по-инфарктните емисии, както и забавни моменти от работата си.

„Има доста смешни моменти, но аз избягвам да се смея на каквото и да било, свързано с новини, защото журналистиката е изключително тежка професия. Може би хората не го осъзнават, защото през последните години се набляга на смешките. Това в никакъв случай не отразява реалността. В много голяма част от случаите репортерът се опитва да се добере до факти, документи и детайли, които водят да обективната истина, свързани с хора, които не желаят тази истина да излезе наяве. Това води до конфронтации и често пъти дори физически. Наши репортери са били нападани, гонени, замеряни с камъни. Върху тях е бил оказван натиск, психологически тормоз, включително и напоследък. Така че избягвам да говоря за забавни моменти, защото те са нещо странично. Вътрешнозаводски хумор и нищо повече“, каза Венелин Петков.