Великобритания остава най-желаната за българските кандидат-студенти, които искат да учат в чужбина, показват данните на британската Служба за кандидатстване във ВУЗ-ове и колежи.

Въпреки брекзит, над 2000 момчета и момичета от нашата страна всяка година от последните пет са избрали страната за бакалавърската си степен.

През последните две години обаче има известен спад. Причината – английският референдум, който каза „Не” на Европа.

Годишната такса и за 2019 г. ще остане същата, както и размерът на годишния студентски заем – 9250 паунда.

Да продължи образованието си във Великобритания е детската мечта на Кристиян.

В чужбина образованието е на по-различно ниво, предоставят по-големи възможности за работа, каза Кристиян.

Плановете му са да покрие годишните си такси чрез студентски кредит, а те, както и студентските заеми за приетите през 2019 година, остават без промяна през целия курс на обучение.

Кристиян е проучил добре политическата обстановка във Великобритания, преди да вземе окончателното си решение.

Специалността, която избира е спортна журналистика. Така с желанието си той попада в топ 3 на най-желаните специалности – Бизнес и икономика; Информационни технологии; Хуманитарни науки.

Учител в школата, в която Кристиян се подготвя за изпити, е ирландецът Пол Дохърти. От 20 години живее и преподава у нас. Според него Обединеното кралство държи на чуждестранните си студенти.

"Студентите ми ме питат какво ще стане, ако отида да уча там? Ще ме изгонят ли от университета? Отговорът за момента е „Не”, категоричен е Пол Дохърти.

Специалистите също са категорични, че кандидат-студентите от България няма от какво да се притесняват.

„Всички, които отиват да учат във Великобритания бакалавърска програма, ще имат същите такси за всяка от годините и ще могат да получат студентски кредит”, заяви консултантът Стефка Златева.

Какво ще се случи с кандидатстващите през 2020 – 2021 година обаче засега не е ясно.