Изборите във Великобритания този път преминаха спокойно. Отново висока избирателна активност и множество желаещи да пуснат гласа си на изборите в Лондон. В Баркинг, източен Лондон, неуспелите да пуснат бюлетина на първия тур на президентския вот, днес са дошли 30 минути преди старта на изборния ден.

Секцията в Баркинг беше рекордьор по гласуване на първия тур – 956 вота. 

Емил Русанов е един от 69 хил. официално регистрирани българи, живеещи във Великобритания. Не успял да гласува миналата неделя, въпреки че имал желание.

„Опашките бяха адски големи, а изборите неорганизирани, както всеки път. Хората чакаха по 4-5 часа на опашки, с малки деца и аз реших, че ще бъде на балотажа моя глас. Но пак очаквам дезорганизация и може би сам ще се наложи да отида да гласувам, без жена ми. Семейството ми не може да стои на опашка 5 часа”, категоричен е Русанов.

Според различни данни, реално живеещите българи на острова вече са над 100 хиляди.

Почти 20 хил. са бюлетините за президент, пуснати от българите във Великобритания на първия тур.  Тази рекордна бройка идва на фона на дългите опашки от сънародници, които не успяха да гласуват, въпреки желанието им. 

„Много хора си мислят, че българската държава умишлено го прави - не. Просто лош мениджмънт”, казва той.

Гласовете на българите на Острова вече доближават по изборна тежест вота на българските граждани в Турция.

Подробности вижте във видеото: