Докато цялото пълнолетно население на Великобритания не бъде ваксинирано, страната може да запази „някои мерки“ за ограничаване разпространението на коронавируса, заяви британски високопоставен здравен експерт.

Според д-р Сюзън Хопкинс някои ограничения може да останат и след това, докато не се научи повече за коронавируса.

До момента в Обединеното кралство първа доза ваксина са получили около 13,5 млн. души. Лондон въвежда и строг граничен контрол, което прави незаконно пътуването на почивка. Целта е да се предотврати внасянето на нови щамове от чужбина.

Министри бяха критикувани, включително и от членове на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, че дават противоречиви сигнали относно разхлабването на ограниченията.

Унгария планира да въведе специален паспорт за гражданите, които са се ваксинирали или са прекарали коронавирус.

Южна Африка ще започне имунизирането на милиони от своите граждани срещу местния вариант на вируса.

Парламентът в Чехия реши да не удължава извънредното положение след 14 февруари. Властите се опасяват, че отварянето от понеделник на магазините и други обществени обекти ще доведе до взрив на заразата.

В неделя вечер Германия затваря границите си с Чехия и някои райони на Австрия, за да ограничи разпространението на коноравируса. Влизането от там в страната ще е само с отрицателен тест.

Австралийският щат Виктория въвежда от днес петдневна карантина, за да спре разпространението на британския вариант на коронавируса. Откритото първенство по тенис в Мелбърн ще продължи, но зрители няма да бъдат допускани на трибуните.