Гърци и румънци са първите туристи по българското Черноморие, дошли у нас за празниците. По-малко българи в сравнение с миналата година избират да посрещнат Великден на море, отчитат туроператори.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Института за анализи и оценки в туризма около 62 000 румънци се очаква да посрещат празниците у нас. По традиция повечето избират морските курорти на север.

Снимка: btvnovinite.bg

12 000 българи ще пътуват до морето за празниците. Предпочитани са балнео и спа хотелите. Отворените бази по цялото Черноморие са едва около 30. Това е и една от причините за по-малкото туристи, както и хладното време край морето.    

Снимка: btvnovinite.bg

На централния плаж в „Слънчев бряг” дигите са премахнати, а работници на ръка почистват пясъчната ивица.

Снимка: btvnovinite.bg

По крайбрежната алея трескаво отварят павилиони. Строи се и нова дискотека.

„Влюбени сме в българското море. Отиваме за няколко дни до Истанбул, връщаме се в „Слънчев бряг” на Великден и ще останем тук една седмица”, разясни Кристина Папа – турист от Румъния. 

Александър Александров, генерален мениджър на хотел, заяви, че са от първите, които отварят за Великден. „Хотелът ни не е пълен след майските празници, но продължаваме да работим с оглед на това да си запазим персонала”, отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хотелите не могат да си уплътнят заетостта, затова голяма част от тях не смеят да отворят”, коментира Христина Славова от Регионалнатa туристическа камара в Бургас.

Според туроператори прогнозите за дъжд по празниците са разколебали българите да изберат морето за почивка.

Сред строителството на няколко нови хотела и търговски център в „Св. Св. Константин и Елена” работниците все още са повече от туристите. „Прашно и мръсно е, но слънцето грее, можеш да видиш морето, плажът е хубав и когато строителството приключи, ще е страхотно за почивка”, смята Лора Весолек – турист от Германия.

Първите шезлонги и чадъри чакат първите плажуващи. Хотелиерите казват, че местата за празниците отдавна са изчерпани.

В Албена и Балчик очакват ръст на румънските туристи, част от които ще слеят Великден с майските празници.

Повечето хотели по морето ще отворят след 15 май, a браншът се надява лятото да не е дъждовно като миналото.