Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден", защото тогава Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Днес взорът на православните християни е отправен към църквата "Божи гроб" в Йерусалим.Благодатният огън, който ще символизира Възкресение Христово, се запали в присъствието на десетки хиляди вярващи в храма на Божи в Стария град на Ерусалим.

Късно снощи в храма беше проведена възстановка на божието погребение. Хиляди хора прекараха нощта около храма в очакване на днешния благодатен огън. Той ще пристигне в България на летище Пловдив.

И тази година на Велика събота правителственият "Фалкон" отлетя за свещените земи, за да бъде пренесен до християните в България Благодатният огън. За тази цел има специално направен огнеупорен контейнер.

Всяка година 9-членен екипаж лети до Божи гроб, а пилотите на правителствения "Фалкон" имат привилегията да са сред първите, запалили свещичка от Благодатния пламък.

Освен в България, пламъкът на вярата се пренася в още 12 православни държави.

Българската делегация ще бъде водена от Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

На летище Пловдив митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

На Велика събота се месят и пекат козунаците, а също могат и да се боядисат яйца.
 

Очакваме вашите снимки и видеоматериали от посрещането на Великден в рубриката Аз, репортерът