Главният прокурор Борис Велчев призова министрите да започнат да си вършат работата и да не прехвърлят отговорностите си върху него.

Според Велчев, в момента голяма част от държавата се изживява като прокурори и никой не защитава правата на хората.
 

Доста властимащи бягат от задълженията си и все по-често предлагат всяко едно човешко действие да се наказва, каза Велчев.

Даде за пример изказване на земеделския министър, че трябва да се криминализира продаването на храна с изтекъл срок на годност.

„Това съждение на този въпросен господин би изглеждало аналогично нелепо в неговите очи, ако аз се опитвах да дам някакви свои оценки за начина, по който да се справим с шапа при едрия рогат добитък”, каза Борис Велчев.

Според обществото, на прокуратурата не й трябват факти за доказване на престъпленията, коментира още главният прокурор.

Доста изменени в Наказателния кодекс са ненужни

защото се отнасят не до правата на хората, а на животните, каза Велчев.

Вторият му пример беше с компетентния орган за тричането на кучета.

"Боя се, че малко от вас биха притежавали в нужната степен правният ексцентризъм да разберете кой е компетентния орган - това е Българската агенция по безопасност на храните", каза Велчев

Няма шега

"Не се шегувам. И сега - питам се, човек, който констатира жестоко отношение към животните, кога точно би се сетил да се обърне към Българската агенция по безопасност на храните?”, посочи главният прокурор.

И Велчев против споразуменията с шофьори-убийци

Велчев застана твърдо зад идеята да се премахне от Наказателния кодекс споразумението в съда за смърт при катастрофа.

„Всички сме като че ли сигурни, че има нещо неправилно при прилагането на споразумението при тези престъпления, но си струва да опитаме и другото”, каза Велчев.

Той веднъж вече изтъкна, че прокурорът не определя наказанията в Наказателния кодекс. Поводът бе скандалът около изказването на заместника му Валери Първанов, което разгневи родители на загинали на пътя деца. Велчев обяви и тогава, че държавната политика се проектира в законодателство.