От тази седмица в страната е налична педиатричната ваксина за първична имунизация срещу COVID-19 за деца, които са на възраст между 6 месеца и 4 години.

Ваксината е Comirnaty 3 микрограма/доза концентрат за инжекционна дисперсия и съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2, посочват от Министерството на здравеопазването.

Схемата на прилагане е от три дози, като втората се слага 3 седмици след първата. За третата доза е необходимо да са преминали най-малко 8 седмици след втората.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения за ваксинация на деца след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

Също от тази седмица на разположение на гражданите e и рекомбинантна ваксина срещу COVID-19 - VidPrevtyn Beta на производителя "Санофи-Пастьор".

Ваксината е одобрена за приложение само за лица на и над 18 г. и се прилага след минимум 4 месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.