Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца за контрабанда на стоки за около 700 000 лв. и пране на пари. Две съдебните инстанции преди това също обявиха, че Ангелина Димитрова е невинна.

Съпругата на убития в Амстердам на 6 декември 2003 г. Косьо Самоковеца бе съдена за това, че като негов съдружник през 2000 г. е внесла незаконно над 2000 вида стоки на цена 697 741, 37 лв. Второто обвинение е, че през 2003 г. е изпрала пари чрез продажбата на 400 дяла от дружеството "Борогруп травъл Лондон" за 40 000 лв. на компанията "Адамко" ООД. Разследването срещу семейството започва през 2003 г., когато Самоковеца е още жив.

Очаква се след окончателната оправдателна присъда запорът над имотите на Ангелина Димитрова да бъде вдигнат.

В решението си съставът на ВКС с председател Иван Недев, докладчик Елена Величкова и член на състава Красимир Шекерджиев подчертава основното вътрешно противоречие в тезата на прокуратурата. Обвинителите хем са повдигнали обвинение в контрабанда, хем не оспорват факта, че стоките са обявени на митницата и че върху стойността им е заплатено мито.

"Ангелина Димитрова е оправдана на основания, които са съществували още при образуването на производството. От самото начало е било ясно, че тя не е извършила никакви престъпления. В този смисъл воденето на делото е плод на нездрави амбиции, за които до момента е платил данъкоплатецът. И ще плаща още, защото предстои завеждане на дело по Закона за отговорността на държавата", заяви пред "Правен свят" адвокат Ина Лулчева, която защитава Димитрова.