По повод Деня на детето в продължение на няколко дни СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в София ще публикува на страницата си във „Фейсбук“ щастливите истории на техни малки пациенти.

Лекарите вече разказаха две истории – тази на Жанет и Милослава. За тях те не са просто медицински случаи, а детски съдби, които са преодолели здравословните си проблеми и продължават пълноценното си интегриране в обществото.

Историята на Жанет

На 14 януари 2021 г. се ражда Жанет. Бременността на майката протича патологично. Бебето идва с екстремно ниско тегло – едва 930 грама, при това в 26-а гестационна седмица. Лекарите диагностицират дихателна недостатъчност и четвърта степен недоносеност. Жанет е настанена в Клиниката по неонатология в лечебното заведение, където е оставена на кислородотерапия и продължаващо лечение. Контролните изследвания показват още един проблем - анемичен синдром. Това налага няколко кръвопреливания. Детски офталмолог също преглежда бебето многократно и накрая се взима решение за извършване на лазер терапия с цел лечение на ретинопатия.

90 дни битка за живота на Жанет. Малката, която носи фамилията Желязкова, се оказва наистина желязна. След три месеца тя е изписана от болницата клинично здрава без непосредствен риск за живота. От 930 г теглото става 2760 г, а ръстът 44 см. В момента Жанет е на 1 година и 4 месеца и се развива нормално като всички здрави деца.

Историята на Милослава

Милослава е на 9 години. Когато е била едва на две, родителите ѝ забелязват трудности в походката, която била нестабилна. Момиченцето имало затруднения при изправяне от клекнало положение, по-бързо се уморявала в сравнение с връстниците си, не можела да изкачва стълби самостоятелно.

На 5-годишна възраст е диагностицирана със Спинална мускулна атрофия. Това е рядко срещано, прогресиращо неврологично заболяване. В зависимост от формата на болестта пациентите може никога да не проходят или да имат трудности при ходене и физическа дейност. С времето заболяването прогресира и те губят възможността да се движат самостоятелно.

Към момента на поставяне на диагнозата при Милослава не е съществувало лечение, което да спре прогресиращия ход на болестта. През 2019 г. след одобрението на специфичен медикамент за лечение на пациенти със спинална мускулна атрофия и възможността да бъде приложен в България, Милослава е една от първите трима пациенти в страната, която започва тази нова терапия.

Тя се лекува в продължение на повече от две години в Клиниката по детска неврология в болницата. Милослава вече може да прави любимите си неща и не се уморява толкова бързо. Тя обича да плува, участва в състезания по плуване заедно с деца без здравословни проблеми и дори печели медали.