Християнската монашеска обител - скитът "Свети Никола" край Троянския манастир, възкръсна за нов живот.

Десетки миряни от цялата страна изминаха планинския преход от 2 км, за да се включат в церемонията по обновление на църковния комплекс. Порутена църква, разрушени манастирски постройки, погубен иконостас - 15 години забвение - до днес, когато камбанен звън отново събра миряните в гората над Троянския манастир.

"Такова успокоение, нещо невероятно. Може би слънцето говори - от тъмното идваш на огрятото от слънце", каза Виолета Йончева.

И първа служба след десетилетие. Освещаване и обновление, водени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с игумена на манастира – Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

Пътят до свещения комплекс е труден - и в пряк и в преносен смисъл.

„Всички сме наясно, че особено на това труднодостъпно място в планината, ако няма доброволци, Слава Богу имаше добри хора, които подадоха ръка, които съдействаха, който с каквото може", каза Йеромонах Стефан от Троянския манастир.

"Справихме се с Божията помощ и с труда на много хора. Това ще остане във времето след нас и ще пребъде надявам се през вековете", заяви Милен Кючуков, главен изпълнител на обекта, Орешак.

По проект за около 700 хиляди лева и дарения, църквата е реставрирана в автентичния си вид, а иконостасът е възстановен.